Kwaliteitseisen
Om lactatiekundige zorg te mogen bieden (die ook vergoed wordt) heb ik uiteraard een erkende opleiding gevolgd, namelijk de internationale opleiding IBCLC die ook in Nederland voor de hoogste kwaliteit staat. En daarvoor moet ik me blijven bijscholen en elke 5 jaar laten her-certificeren, om aan te tonen dat mijn kennis en kunde up to date zijn.
In Nederland moeten alle lactatiekundigen ingeschreven staan bij een beroepsvereniging, voor IBCLC erkende lactatiekundigen is dat de NVL. IBCLC heeft de 'code of conduct' en NVL het beroepsprofiel waarin de eisen beschreven staan die aan een lactatiekundige gesteld worden. Aan deze eisen moet ik mij houden in het werk. Als je op de icoontjes klikt, kun je de gehele documenten lezen.
Om de kosten voor lactatiekundige zorg vergoed te kunnen krijgen bij jouw verzekering heeft de zorgverzekeraar een zogeheten AGB-code nodig. De AGB-code krijgt een zorgverlener alleen met een erkend certificaat (IBCLC) en inschrijving bij een beroepsvereniging (NVL).
De WHO heeft ook internationale richtlijnen en adviezen waar ik me aan houd. Zij bevelen bijvoorbeeld aan om 2 jaar lang exclusies borstvoeding te geven maar maken ook regels over het reclamemaken voor kunstvoeding en/of ondermijnen van borstvoeding.
Omdat ik (ook) als vrijgevestigd lactatiekundige werk, heb ik mij ook ingeschreven bij de KvK en aangemeld als 'nieuwe zorgaanbieder', een verplichting vanuit de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza). En de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) verplicht elke ondernemer in de zorg om aangesloten te zijn bij een onafhankelijke geschillencommissie (die klachten), dat is erisietsmisgegaan in mijn geval.
- IBCLC L-310113
- NVL 090623
- KCKZ 216328
- AGB 90115442
- KvK 89099885